ViS kommentarer till förslagen i regeringens budgetproposition för 2025

Nyligen presenterade regeringen sina satsningar i budgetpropositionen. ViS delar givetvis regeringens bild av att behovet yrkesutbildade personer på gymnasial nivå är omfattande och att det kommer vara så även framöver för att kompetensförsörja arbetsmarknadens behov såväl inom den gröna omställningen som i den pågående välfärdsutmaningen.

 

11 000 nya platser inom regionalt yrkesvux
Inför och under 2023 ansökte kommunerna totalt om ca 4,975 miljarder kronor i statsbidrag för att bedriva yrkesutbildningar, totalt avsattes det 4,210 miljarder och efter årets slut redovisade kommunerna genomförda utbildningar för 2,369 miljarder, vilket ger en nyttjandegrad på cirka 56%.
ViS ser, tyvärr, en stor risk att regeringens aviserade satsning på yrkesvux kommer faller platt och att de extra platserna inte kommer att kunna utnyttjas i år heller. Detta främst beroende på att

• Många kommuner inte klarar kraven på kommunal medfinansiering. Flera riskerar redan idag att behöva betala tillbaka redan beviljat statsbidrag för 2025, då man har alltför stora besparingskrav och får ställa in redan planerade utbildningsstarter. Att ansöka om extra statsbidrag är därför inte aktuellt, trots att både utbildningsbehov och utbildningskapacitet finns, så länge som kravet på kommunal medfinansiering kvarstår.

• Satsningen i årets budget kommer i form av ett ökat antal platser och inte i form av höjda ersättningsnivåer per plats, vilket bland annat ViS efterlyst i flera år. Nuvarande statsbidragsnivåer har varit oförändrade i 7-12 år, trots en periodvis skenande inflation och därmed följande kostnadsökningar.

• I många kommuner är det antalet sökande till yrkesvux som är den begränsande faktorn, inte antalet erbjudna platser. Ytterligare insatser för att motivera personer att läsa yrkesvux hade i dessa fall varit ett kraftfullare verktyg än att ytterligare öka antalet platser.

Möjlighet för Skolverket att fatta två-åriga beslut gällande statsbidrag
För att kommunerna ska få bättre planeringsförutsättningar och på så sätt öka möjligheter till ett bättre nyttjande av platserna inom regionalt yrkesvux föreslår regeringen att kommunerna ska kunna ansöka om och få beslut om statsbidrag för upp till två år i stället för dagens ett år. ViS ser det som mycket positivt att regeringen har uppmärksammat kommunernas behov av bättre planeringsförutsättningar när det gäller statsbidragen för regionalt yrkesvux.

Ytterligare förstärkning av Skolinspektionen
I budgeten konstateras det att Skolinspektionen behöver öka granskningen av kommunal vuxenutbildning, inklusive svenska för invandrare (sfi), i syfte att stärka kvaliteten i skolformen. Regeringen föreslår därför att medel avsätts för en permanent förstärkning av Skolinspektionen, vilket ViS styrelse i grunden ser positivt på.

Språkträning i välfärden
Anslaget räknas upp med 40 mkr och förlängs t.o.m. 2026 för att säkerställa att satsningen på språkträning inom ramen för Äldreomsorgslyftet ska vara möjlig att genomföra som ett komplement till de reguljära studierna inom komvux för personal inom såväl äldreomsorgen som i förskolan.

ViS medskick till politiken kopplade till budgeten
• En tvåårig planeringshorisont är ett steg i rätt riktning, men Yrkesvuxutredningens förslag om en treårig ram är bättre!
• Se över statsbidragsnivåerna för varje utbildningsplats, som inte motsvarar de kostnadsökningar som skett sedan nivåerna fastslogs. Realistiska statsbidragsnivåer för utbildningsplatserna inom Yrkesvux är så oerhört mycket viktigare än ett antal tusen ”nya” platser som aldrig nyttjas.
• Knyt statsbidragen till ett relevant index så att inte genomförandeledet av utbildningarna drabbas av försämringar knutna till inflationen i framtiden.

Syftet med regeringens satsning är mycket viktigt. Regionalt yrkesvux är, och kommer framför allt att bli, en avgörande pusselbit för Sveriges framtida kompetensförsörjning. Regeringen bör dock snarast bereda Yrkesvuxutredningens förslag i sin HELHET. Komvux behövs för att klara kompetensförsörjningen till flera viktiga yrkesområden och utgör en bas för den regionala och nationella kompetensförsörjningen i