Särskilda fokusområden 2025
Under 2025 riktar vi vårt arbete mot följande fokusområden:
1. Påverkansarbete
Vi arbetar för att tydliggöra våra ståndpunkter i centrala frågor för vuxenutbildningen, både internt gentemot våra medlemmar och externt gentemot beslutsfattare och myndigheter. Genom att aktivt kommunicera med våra medlemmar, beslutsfattare och myndigheter skapar vi bättre förutsättningar för utbildningens utveckling. På så sätt kan VIS verka proaktivt för en fortsatt utveckling av landets vuxenutbildning.
2. Kompetensförsörjning
Vi arbetar för ett komvux som stärker kompetensförsörjningen genom att bättre matcha arbetslivets behov och erbjuda vuxna flexibla utbildningsmöjligheter genom hela livet. Alla skolformsdelar inom komvux är avgörande för Sveriges framtida kompetensförsörjning och behöver rätt förutsättningar för sin verksamhet. Vi driver frågan om förbättrade planeringsförutsättningar och långsiktiga statsbidrag för att säkerställa en stabil och hållbar vuxenutbildning.
3. Kvalitetsfokus
Vi verkar för en vuxenutbildning med hög kvalitet och likvärdiga förutsättningar för såväl kommunala som enskilda utbildningsanordnare. Långsiktighet och hållbarhet ska genomsyra hela kedjan – från anskaffning till måluppfyllelse, oavsett om de är kommunala eller enskilda utbildningsanordnare.
4. Nätverk
Vi fortsätter att utveckla och stärka nätverken som en arena för samverkan, kunskapsutbyte och påverkan – där medlemmar kan mötas, dela erfarenheter och tillsammans forma framtidens vuxenutbildning.
Medlemsfokus
EVi strävar efter att stärka vår roll som vuxenutbildningens främsta branschorganisation genom att attrahera nya medlemmar och skapa värde för de som redan är anslutna. En bred medlemsbas ger god legitimitet för VIS fortsatta arbete. För medlemmar och dess anställda ska exklusiva arrangemang erbjudas under 2025.
Påverkansarbete
Påverkansarbete är en av våra kärnuppgifter, där strategiskt påverkansarbete är ett av styrelsens särskilda fokusområden under 2025. Vi har ett kontinuerligt samarbete med departement, myndigheter, SKR och andra aktörer med inflytande över vuxenutbildningen. Vi besvarar även remisser och arbetar för att synliggöra forskning kring vuxnas lärande, då det finns en brist på forskning inom flera områden av svensk vuxenutbildning. Vi driver frågor som påverkar vuxenutbildningens framtid och ser till att våra medlemmars röster hörs i beslutsprocesser.
Mötesplatser 2025
Vi skapar både fysiska och digitala mötesplatser för vuxenutbildare och andra aktörer som vill utveckla vuxnas lärande och stärka branschen.
Under 2025 planeras primärt följande mötesplatser:
- ViS konferensen
- Medverkan vid årets Almedalsvecka,
samt anordnande av ”Vuxenutbildningens dag” - Skolledarforum
Nätverk
Våra nätverk spelar en central roll i vårt arbete och fungerar som en länk mellan medlemmar och olika yrkesgrupper inom vuxenutbildningen. De bidrar till påverkansarbete, remisshantering och spridning av kunskap och erfarenheter för aktuella yrkesgrupper..
Nätverken ska aktivt medverka i förbundets påverkansarbete och bidra till att frågeställningar belyses ur olika perspektiv, exempelvis vid besvarande av remisser.
Samverkan
Vi analyserar även möjligheter att öka samverkan med andra organisationer som verkar för att stärka vuxenutbildningen. När det bedöms gynna våra medlemmar tar vi initiativ till nya samarbeten.