Fokusområden

Särskilda fokusområden

Under 2024 riktar VIS sitt arbete mot följande fokusområden:

1. Strategiskt påverkansarbete

Vi arbetar för att tydliggöra och kommunicera våra ståndpunkter, både internt till våra medlemmar och externt gentemot beslutsfattare, myndigheter och andra aktörer. Genom aktiv dialog och strategisk påverkan säkerställer vi att vuxenutbildningens behov beaktas i politiska beslut.

2. Kompetensförsörjningsfrågan

Vuxenutbildningen är avgörande för att möta arbetsmarknadens kompetensbehov. Vi arbetar för att stärka komvux roll inom kompetensförsörjningen genom att säkerställa att alla skolformsdelar får rätt förutsättningar.

3. Kvalitet och likvärdighet i vuxenutbildningen

Alla utbildningsanordnare, både kommunala och enskilda utbildningsanordnare, ska ha likvärdiga förutsättningar att erbjuda högkvalitativ utbildning. Vi arbetar för att säkerställa långsiktighet i finansiering, tydliga kvalitetskrav och en vuxenutbildning som för framtidens arbetsmarknad.

VIS prioriterade frågor

Långsiktiga och hållbara statsbidrag för yrkesutbildning

För att säkerställa stabilitet och långsiktig planering inom yrkesutbildningen krävs fleråriga, indexuppräknade statsbidrag. Dessa bidrag är avgörande för att kommuner och utbildningsanordnare ska kunna planera och genomföra utbildningar med hög kvalitet. Vi arbetar för att dessa resurser ska ge bättre förutsättningar för utbildningsanordnare att möta arbetsmarknadens behov och minska de ekonomiska trösklarna för att starta investeringstunga utbildningar.

Nationellt samordnad marknadsföring av Yrkesvux

Bristande söktryck och brist på APL-platser är två av de största orsakerna till att yrkesutbildningar inte startar som planerat. Idag ansvarar varje kommun eller utbildningsanordnare för sin egen marknadsföring, vilket skapar ojämn synlighet. Vi driver frågan om en nationellt samordnad marknadsföringsinsats, inspirerad av Myndigheten för yrkeshögskolans (MYH) arbete, för att öka kännedomen om Yrkesvux hos både allmänheten och arbetsgivare. I dagsläget ansvarar kommuner och utbildningsanordnare själva för marknadsföringen. Vi förespråkar en nationellt samordnad marknadsföringsinsats som kan stärka kännedomen om Yrkesvux och attrahera fler deltagare.

Vuxenutbildningen som grund för Sveriges kompetensförsörjning

Vi arbetar för att synliggöra vuxenutbildningens avgörande roll i Sveriges kompetensförsörjning. Alla skolformsdelar inom komvux behövs för att möta arbetslivets nuvarande och framtida kompetensbehov. En stärkt vägledning genom hela utbildningskedjan är nödvändig för att rusta studerande för arbetsmarknadens förändrade krav. Vi arbetar för att synliggöra hur komvux och andra utbildningsformer bidrar till att lösa arbetsmarknadens kompetensbehov. En förbättrad vägledning genom hela utbildningskedjan säkerställer att studerande får rätt kompetens och förutsättningar för arbetslivet.

Högre studietakt för effektivare utbildningar

Dagens regelverk, där heltidsstudier definieras av CSN:s gräns på 20 poäng per vecka och statsbidragens begränsningar, förlänger studietiden i onödan. Vi arbetar för att möjliggöra en högre studietakt så att fler kan slutföra sin utbildning snabbare och komma ut i arbetslivet tidigare. Vi verkar för en mer flexibel definition av heltidsstudier där fler poäng per vecka möjliggörs, vilket ger snabbare vägar till arbetslivet.

Ökad branschsamverkan för starkare yrkesutbildningar

En aktiv branschsamverkan, både nationellt och regionalt, är en förutsättning för yrkesutbildningarnas kvalitet och relevans. Vi arbetar för att involvera branscher i marknadsföring, APL-platser, lärlingsprogram och kvalitetssäkring genom branschråd för att säkerställa att utbildningarna möter arbetsmarknadens behov. Och möter arbetsmarknadens behov. Vi arbetar för att stärka samarbetet mellan utbildningsanordnare och arbetsgivare genom ökad dialog, kvalitetssäkring och fler praktikplatser.

grafisk bild för webinar

Möte med sfi-pengsutredningen

Delar av ViS styrelse har haft möte med den nu pågående sfi-pengsutredningen. Utredningen har i huvudsak i uppgift att se över möjligheterna till standardiserade och oberoende sätt att mäta både elevens inledande språknivå i sfi och därefter uppnådda språkresultat samt föreslå ett system för hur progression kan mätas. Till detta ska en s.k sfi-peng kopplas…

Läs mer
grafisk bild för webinar

Dialogmöte med Studiemedelsutredningen

Förhandlingar mellan Förhandlings- och samverkansrådet PTK, IF Metall, Kommunalarbetareförbundet och Svenskt Näringsliv har resulterat i en principöverenskommelse om trygghet, omställning och anställningsskydd. Regeringskansliet har med bakgrund av detta beslutat om tre interna bokstavsutredningar, där den ena berör ett nytt och parallellt studiestöd, för att genomföra partsöverenskommelsen. I utredningsuppdraget ligger att föreslå hur ett nytt offentligt…

Läs mer
grafisk bild för webinar

Samråd med Skolverket om svenskämnet

ViS representerades av Jenny Sjögren i  samrådet 11 mars 2021 om svenskämnet. Skolverket Skolverket ledde mötet tillsammans med Svensklärarföreningen, Riksförbundet lärare i Svenska som andraspråk och Lärarnas riksförbund. Samrådet var mycket givande. Vi hanterade frågor om t.ex. kursplaner för nyspråksinlärning, tydliggörande av vilka som ska läsa SVA/SVE, komplexiteten med sent anlända som läser introduktionsprogram men…

Läs mer
grafisk bild för webinar

Möte med utbildningsdepartementet om betygsutredningen

Möte med utbildningsdepartementet Den så kallade Betygsutredningen föreslog ämnesbetyg. Med anledning av ViS avvisande remissvar bjöds vi in till ett möte med Utbildningsdepartementet 17 februari. ViS representerades av några från styrelsen, matematiknätverket samt nätverket för studie- och yrkesvägledare inom vuxenutbildning (SiV). Mötet leddes av chefen för gymnasie- och vuxenutbildningsenheten, Christina Månberg. Det blev ett bra…

Läs mer
grafisk bild för webinar

Nominera till ViS styrelse 2021/22

Nominera till ViS styrelse 2021/22 Välkommen att nominera kandidater till ViS styrelse. Du kan nominera dig själv eller någon kandidat som du vet skulle passa. Det är ett intressant och viktigt uppdrag. Den nominerade ska ha en bred och gedigen erfarenhet av vuxenutbildning och tid och förmåga för ett tidvis krävande arbete. Uppdraget i styrelsen…

Läs mer