Fokusområden

Särskilda fokusområden

Under 2024 riktar VIS sitt arbete mot följande fokusområden:

1. Strategiskt påverkansarbete

Vi arbetar för att tydliggöra och kommunicera våra ståndpunkter, både internt till våra medlemmar och externt gentemot beslutsfattare, myndigheter och andra aktörer. Genom aktiv dialog och strategisk påverkan säkerställer vi att vuxenutbildningens behov beaktas i politiska beslut.

2. Kompetensförsörjningsfrågan

Vuxenutbildningen är avgörande för att möta arbetsmarknadens kompetensbehov. Vi arbetar för att stärka komvux roll inom kompetensförsörjningen genom att säkerställa att alla skolformsdelar får rätt förutsättningar.

3. Kvalitet och likvärdighet i vuxenutbildningen

Alla utbildningsanordnare, både kommunala och enskilda utbildningsanordnare, ska ha likvärdiga förutsättningar att erbjuda högkvalitativ utbildning. Vi arbetar för att säkerställa långsiktighet i finansiering, tydliga kvalitetskrav och en vuxenutbildning som för framtidens arbetsmarknad.

VIS prioriterade frågor

Långsiktiga och hållbara statsbidrag för yrkesutbildning

För att säkerställa stabilitet och långsiktig planering inom yrkesutbildningen krävs fleråriga, indexuppräknade statsbidrag. Dessa bidrag är avgörande för att kommuner och utbildningsanordnare ska kunna planera och genomföra utbildningar med hög kvalitet. Vi arbetar för att dessa resurser ska ge bättre förutsättningar för utbildningsanordnare att möta arbetsmarknadens behov och minska de ekonomiska trösklarna för att starta investeringstunga utbildningar.

Nationellt samordnad marknadsföring av Yrkesvux

Bristande söktryck och brist på APL-platser är två av de största orsakerna till att yrkesutbildningar inte startar som planerat. Idag ansvarar varje kommun eller utbildningsanordnare för sin egen marknadsföring, vilket skapar ojämn synlighet. Vi driver frågan om en nationellt samordnad marknadsföringsinsats, inspirerad av Myndigheten för yrkeshögskolans (MYH) arbete, för att öka kännedomen om Yrkesvux hos både allmänheten och arbetsgivare. I dagsläget ansvarar kommuner och utbildningsanordnare själva för marknadsföringen. Vi förespråkar en nationellt samordnad marknadsföringsinsats som kan stärka kännedomen om Yrkesvux och attrahera fler deltagare.

Vuxenutbildningen som grund för Sveriges kompetensförsörjning

Vi arbetar för att synliggöra vuxenutbildningens avgörande roll i Sveriges kompetensförsörjning. Alla skolformsdelar inom komvux behövs för att möta arbetslivets nuvarande och framtida kompetensbehov. En stärkt vägledning genom hela utbildningskedjan är nödvändig för att rusta studerande för arbetsmarknadens förändrade krav. Vi arbetar för att synliggöra hur komvux och andra utbildningsformer bidrar till att lösa arbetsmarknadens kompetensbehov. En förbättrad vägledning genom hela utbildningskedjan säkerställer att studerande får rätt kompetens och förutsättningar för arbetslivet.

Högre studietakt för effektivare utbildningar

Dagens regelverk, där heltidsstudier definieras av CSN:s gräns på 20 poäng per vecka och statsbidragens begränsningar, förlänger studietiden i onödan. Vi arbetar för att möjliggöra en högre studietakt så att fler kan slutföra sin utbildning snabbare och komma ut i arbetslivet tidigare. Vi verkar för en mer flexibel definition av heltidsstudier där fler poäng per vecka möjliggörs, vilket ger snabbare vägar till arbetslivet.

Ökad branschsamverkan för starkare yrkesutbildningar

En aktiv branschsamverkan, både nationellt och regionalt, är en förutsättning för yrkesutbildningarnas kvalitet och relevans. Vi arbetar för att involvera branscher i marknadsföring, APL-platser, lärlingsprogram och kvalitetssäkring genom branschråd för att säkerställa att utbildningarna möter arbetsmarknadens behov. Och möter arbetsmarknadens behov. Vi arbetar för att stärka samarbetet mellan utbildningsanordnare och arbetsgivare genom ökad dialog, kvalitetssäkring och fler praktikplatser.

grafisk bild för webinar

Samråd om elevhälsa

Jussi, Anna och Michaela från ViS styrelse träffade 17 mars Skolverket för samråd kring stöd till elever under rubriken elevhälsa. Följande frågeställningar utgjorde agenda: Hur är elevhälsan respektive stödet organiserat i landets komvuxverksamheter? (OBS, Komvux som särskild utbildning ska inte ingå i studien) Hur har ni hanterat begreppsapparaten i era undersökningar? Vi förstår det som…

Läs mer
grafisk bild för webinar

ViS årsmöte

ViS medlemmar välkomnas till årsmötet 4 april 2022 kl 15 – 17. Ta chansen att vara med och påverka förbundets fortsatta arbete. Gå till anmälan samt årsmöteshandlingarna.

Läs mer
grafisk bild för webinar

Den kommande ämnesbetygsreformen

Skolverket höll ett informationsmöte 17 januari om den kommande ämnesbetygsreformen. Från ViS deltog Claudiu Deak och Michaela Zankl. Skolverket har i uppdrag att förbereda ett framtida införande av ämnesbetyg med utgångspunkt i de förslag som lämnas i betänkandet Bygga, bedöma, betygssätta – betyg som bättre motsvarar elevers kunskaper (SOU 2020:43). Utredningens förslag är att ämnesbetyg…

Läs mer
grafisk bild för webinar

Inbjudan att lämna synpunkter om sfi-peng till utbildningsanordnare

Inbjudan till möte med utredningen om sfi-peng till utbildningsanordnare, U 2020:08 Utredningen om sfi-peng, inbjuder lärare och rektorer inom vuxenutbildningen till en hearing 31 januari 2022 kl 09.00 – 11.30. För att alla ska kunna komma till tals är antalet platser kraftigt begränsat. Här hittar du inbjudan med information om innehåll och anmälan. Det behövs ingen…

Läs mer
grafisk bild för webinar

Samråd med Skolverket om bred översyn av svenskämnet

Den 1 oktober representerade Polina J. Larsson Vuxenutbildning i Samverkan i Skolverkets samråd kring den breda översynen av svenskämnet. Friskolornas Riksförbund, Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, RiksLISA,  Skolledarförbundet, Sveriges elevkårer, Sveriges elevråd, Sveriges kommuner och regioner, Svensklärarföreningen och Waldorfskolefederationen var också medbjudna till samrådet. Mötet började med Skolverkets presentation av ett utkast till förslag som berörde ämnesförändringar…

Läs mer